24  04 Gerwinghook


De vlag hang ik maar alvast buiten, dan vergeet ik dat ook niet. Hoewel het net half 4 is geweest en nog donker is, heb ik de primeur van de straat, ik denk zelfs van het hele dorp, al maal ik daar niet veel om.

 

Iets over 4 tuf ik weg. Het is even wennen maar het fietst vertrouwd. Een paar dagen heb ik namelijk een heuse elektrische leenfiets mee naar het werk gehad, in de hoop dat de fietsenmaker me bericht zou doen dat de elektrische bakfiets van thuis klaar is. Dar komt vast goed, dan gaan we gewoon weer terug naar humanpower.

De eerste 40 km maak ik het mezelf makkelijk over bekende wegen zuidwaarts naar Haaksbergen. Tegen de tijd dat ik daar ben is de oranje maan opgelost in de bewolking. Gelukkig is het net licht genoeg om foto's te maken. Ik bevind me in de Twentse oase van rust met boerderijen met zwarte voorgevels en koeien die nog liggen te slapen. In de buurt van Buurse zijn een boel fietspaden en natuurgebieden. 

 

Een boel ervan heb ik al gehad dus ik weet dat het daar mooi is. Ik geniet van het Haaksbergerveen, en drink een bakkie koffie terwijl de vogels alles bij elkaar fluiten. Ik wip even de grens over om naar de watermolen Haarmühle te gaan kijken in de buurt van Alstätte. Hier in de buurt ligt ook een gehucht Gerwinghook al heb ik daarvan nergens borden gevonden. Qua naam kan ik me hier prima thuis voelen. Het is wel mooi fietsen langs de veengebieden en water. 

 

Op de kaart zag het eruit als een meertje, maar het bleek een recreatieplas te zijn. Aan weerszijden van het fietspad stonden toestellen waar je oefeningen op kon doen. Ik ben maar op mijn eigen ijzeren toestel blijven liggen onderweg huiswaarts. Want ik kwam bij Usselo aan het puzzelen met de tijd. Als ik de geplande route af zou maken zou ik te laat thuis komen. Dus besloot ik wat van de route af te snoepen door rechtstreeks naar Hengelo te gaan. Daar reed ik nog langs het station, precies waar ik uitstapte uit Oldenburg. Veel nieuwe dingen heb ik nu niet meer gezien, maar ik heb wel genoten van een rondje Twente. Eenmaal thuis kon ik aanschuiven voor koffie en taart in verband met de verjaardag van de koning. En daarna hup naar de rommelmarkt, want er is opruiming!

Museumlijntje Haaksbergen

Oostendorper Watermolen

Haaksbergenerveen

Fietsen langs de grens

Zuidelijkste grensovergang van Overijssel

Haarmühle in de buurt van Gerwinghook

Mooie fietspaadjes

Daar proosten we op

Boortoren nummer 44 Hengelo 

Mooie feestelijke dag

Bijna thuis